Jdi na obsah Jdi na menu

Wadoryu

Wado Ryu

Je jeden ze čtyř velkých Japonských stylů karate. WA - mír, harmonie; DO - cesta; RYU - škola, styl, tedy "MÍRNÝ STYL". Cvičení wado ryu klade velkou váhu na trénink základních pohybů těla a tradičních budo umění. Ve stylu jsou obsaženy techniky z Kenda, Aikida, Jodo, Kempo, a jiných bojových umění. Ty jsou varující, únikové, vstupující a útokové. Všechny pohyby ve cvičení by měly být prováděny nejkratší možnou cestou. Je potřeba více dovednosti provádět je efektivně a o to více těžší je zrychlovat a soustředit se.

 

Význam a praktické aplikace jsou obsaženy v devíti kata, z nichž pět je považováno za základní. Ve stylu wado ryu nechybějí kromě úderů a kopů z karate ani hody, páčení z jiu-jitsu, či bloky a postoje z kempo. Nejcharakterističtějším prvkem Ohtsukova stylu je bleskové vyblokování úderu a okamžitý protiúder stejnou rukou. Velký důraz se klade na vykonávání a časování technik. Tréninkem by se úkony jako protiúder, úhyb či blok měly stát mechanickou záležitostí. V padesátých letech v systému zdomácněly i prvky boxu, což učinilo styl ještě atraktivnějším.

Wado ryu používá třech principů:
  • Ten-i - změna postavením
  • Ten-tai - přenesení váhy těla
  • Ten-gi - použití technik
K tomu se ve stylu rozlišují tři základní pravidla:
  • Nagosu - dýchání jako voda(plynule dýchat)
  • Inasu - nechat klouzat okolo
  • Noru - ovinout

Ve stylu wado ryu je (jak bylo popsáno), pět základních kata, které se označují jako Pinan. První kata ve wado ryu není shodan (jak je tomu např. v shotokanu), ale nidan s podobnými prvky jako shodan a druhá kata shodan s prvky nidan (v shotokanu). Pak následují kata sandan, yondan a godan s malými odlišnostmi.

Kata pinan nidan, shodan a sandan se podílejí na rozvoji kata yondan a spolu pak na godan. Těchto pět základních kata, spolu se střední kata jako seishan a naifanchi na rozvoji vyšší kata kushanku, ve které jsou pohyby z těchto kata obsažena. Dále se pak podílí na rozvoji nejvyšší kata a to chinto. Hironori Ohtsuka označil kata chinto za nejvyšší kata ve wado ryu. Ve stylu wado ryu nechybí i jiné kata jako jsou, nei sei shi, rohai, wanshu, passai, jion a jitte.

 

Rubriky

Kluby wadoryu

Příspěvků: 0

Mistři wadoryu

Příspěvků: 0

Zakladatel

Příspěvků: 0